Fransa’da başlayan sonra diğer AB ülkelerine de yayılan protestolar, İspanya’da da ülkenin üç ana çiftçi birliği tarafından destekleniyor.
İspanyol çiftçiler, protestoların zaman zaman şiddete dönüştüğü Almanya, Fransa, İtalya ve Belçika’daki meslektaşlarına katıldılar.
Üç gündür ülkenin birçok şehrinde protestolar devam ediyor.
İSPANYA’DA NE OLDU?
Düzinelerce traktör, çiftçilerin geceyi şehir merkezinde geçirmesinin ardından Barselona’daki özerk Katalan parlamentosunu kuşattı.
Reuters’ta yer alan habere göre, çiftçiler, Avila merkezi, kuzeydeki Vitoria ve güneydeki Antequera da dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki küçük şehirlerde trafiği aksattı.
İspanya İçişleri Bakanlığı, polisin Çarşamba günkü protestolar sırasında 12 kişiyi gözaltına aldığını ve bazı büyük mal dağıtım merkezlerinin abluka altına alındığını söyledi. Hükümet ve perakende dernekleri yakın zamanda gıda sıkıntısı yaşanmasını beklemiyor.
Protestolar hükümetin 140,000 kadar çiftçiye 269 milyon avro ek sübvansiyon dağıtmasına ve Avrupa Komisyonu’nun dönem içinde ‘pestisit kullanımını yarıya indirme planını’ rafa kaldırmasına neden olmuştu.
İTALYANLAR İKİ KOLDAN ROMAYI KUŞATACAK
Çiftçiler Roma’ya girmeye hazır. Protestocular bölünmüş durumda ve Başkent’te paralel eylemler düzenlenecek.
Il fatto quotidiano gazetesinden yer alan habere göre, bir yandan, Danilo Calvani liderliğindeki İhanete Uğramış Çiftçiler (CAT) İtalyan çiftçilerini Perşembe gününden itibaren Roma kapılarında toplanmaya ve önümüzdeki hafta “büyük bir gösteri” için bir seferberliğe çağırdı.
Öte yandan, Cuma sabahı göstericileri ve traktörleri Piazza San Giovanni’ye getirmek için Roma Belediye Başkanlığı ile anlaşmaya varan ve aynı zamanda Sanremo’da protestoyu büyütüp kitlesine sesini duyurmayı hedefleyen bir Tarımsal Kurtuluş grubu var.
İtalya’daki çiftçi yürüyüşünün en tanınmış yüzü olan Calvani, “Gelecek haftaki gösteri için traktörler ve kamyonlar da dahil olmak üzere binlerce araç bekliyoruz” dedi.
Calvani ise hareketinin ‘apolitik’ olduğuna şu sözlerle dikkat çekti:
“Gösteride partileri, sendikaları ya da politikacıları bayraklaştırmak istemiyoruz. Hükümete, tarımı öldüren tüm AB anlaşmalarından çekilmesi ve Bakan Lollobrigida’nın istifası için 5 günlük bir ültimatom verdik. Biz gerçekleri istiyoruz. Biz sadece kampanyalarımızla ilgileniyoruz, seçim kampanyalarıyla değil”
CAT grubu ve Tarımsal Kurtuluş grubu, farklı eylem hazırlıklarında bulunduklarını ve biri yarın diğeri haftaya olmak üzere iki farklı eylemde daha bulunacaklarına işaret etti.
NEDEN AYAKLANIYORLAR?
AB genelindeki çiftçiler, çevreyi korumaya yönelik kuralların kendilerini diğer bölgelerdeki çiftçilerden daha az rekabetçi hale getirdiğini iddia ediyor. Ayrıca vergi ve bürokrasi ile boğulduklarını söylüyorlar.
Rusya’nın işgalinden bu yana, AB’nin özel kolaylıklar sağladığı Ukrayna’dan yapılan büyük miktardaki tarımsal ürün ithalatı ve AB ile Güney Amerika bloğu ‘Mercosur’ arasında bir ticaret anlaşması imzalanması için yenilenen müzakereler haksız rekabetle ilgili hoşnutsuzluğu körükledi.